på väg, igen

Sitter för tillfället i bilen med destination Norrland, Östersund och Dille Gård. Lämnade en tårögd flickvän i dörrhålet i morse och just nu gör allting mest ont. Till och med mammas prat och pappas kommentarer. Orkar inte.

Vill sova, eller skriva något långt och meningsfullt, vettigt kanske.
Kan inte. Handlingsförlamad 2.0.

Det är fint ute. Och jag har fina minnen innanför pannbenet, bilder av L och hennes ögon. Leendet. Skrattet.

Snart får jag träffa min häst.

snart

Det är bara ett par dagar kvar nu, innan jag beger mig till Östersund och kalla norrland igen. Saknar min häst. Måste fixa transport till henne, så hon kommer upp, men dumma Dille förenklar inte direkt problemet med en massa regler om när, var och hur allting ska ske. Ibland så...

Och det här var nog det mest menigslösa inlägg jag någonsins skrivit. Bäst att hoppa in i duschen istället, annars kanske jag fortsätter.

Tack och adjö.

brev till någon

Fönstret är vidöppet. Vill inte ha det på glänt längre, utan låter kall höstluft bryta sig in i den kondenserade ångestdimman, luckra upp alla kvävda andetag. Nästippen blir förvisso kall, men då finns det å andra sidan ännu fler anledningar att klä på sig kläder och skyla den gelélika degklumpen, som ska föreställa min kropp. Jag frågar mig varför det aldrig slutar, varför jag aldrig har kontroll. Får inget svar, vänder mig in mot väggen igen och blundar.

I takt med att en molande huvudvärk bryter ut i mitt bakhuvud, faller bitar på plats i andra delar av min grötftyllda skalle. Att jag aldrig lyckats göra något perfekt eller ens riktigt bra, utan endast åstadkommit någon slags mellanmjölksvariant som resultat av mina ansträgningar i allt jag gör, gäller nog också för det mer mentala.

Varje gång huvudet hängt över kanten till porslinsavgrunden, har jag förbannat mig själv för mitt misslyckande. Trots att halva magen är påväg ut. Och varje gång jag lyckats låta bli ett bra tag, kommer alltid en vändpunkt där allting återgår till det som var några veckor innan.

Jag är en periodare.
En framochtillbakare.
Någon utan kontroll.

a change in the weather

Ärligt talat?

Det är mörkt i mitt rum. Mot golvet finns en ljusspringa, ett hålrum mellan dörren och tröskeln. En påminnelse om.
Något.

Varför skriver jag här? Ni förstår ändå ingenting av vad jag skriver. Och om jag skulle försöka förklara så skulle ni ändå inte vilja förstå.

Ibland önskar jag att ni gjorde det. Att ni på något magiskt sätt kunde känna igen er. Det skulle bli mindre ensamt då.

Jag klarar inte av att se mig själv längre. I varje ögonvrå skymtar en kroppsdel jag inte vill veta av, en storlek jag inte vill infinna mig i och det gör mig till ett oförutsägbart monster. Att helt plötsligt få utbrott och inte klara av att någon ens sneglar på mig och skaka av uppgivenhet, inte veta vart man ska ta vägen. Bara släppa, låta ångesten rinna ut och bilda en pöl på golvet i form av salta tårar. Att inte kunna gå ut. Att vända ryggen åt L när hon försöker röra vid mig.

När jag var liten kunde jag hoppa på ett ben baklänges. Idag kan jag inte ens låta bli att äta fel saker.

I don't want to leave you now

Varför finns det så mycket att säga, men så få formuleringar?
Det finns saker jag borde säga.

Ändå håller jag dem för mig själv. Tänker dem tyst, biter mig i läppen för att inte låta dem slinka ur.

Sakerna.

Bäckenbottenuppluckring och illamående har fått mig på fall, liksom diverse självhatiska pressmeddelanden till mitt sinnescentrum för inbördes information. 6 kg är alldeles för mycket och det är inte okej. Dessutom är jag rädd, feg, mesig och kan inte ta mig i kragen. Inget Öland och hur jag än vänder mig lyckas jag göra någon besviken, varför är jag inte tre personer samtidigt? Och varför är jag inte stark? Varför kan jag inte stå emot och låta bli?

Fast idag såg jag Wall-E med familjen och L. Det var pluspoäng.

Ändå felar jag. Hela tiden.
Funderar på reträtt. In under täcket, göm dig.

and now we're saying

Hemma i Stockholm igen. Fina, stora, Stockholm. Äckliga, smutsiga, stressade stad. Vet inte vad jag ska tycka om den egentligen, för samtidigt som jag trivs här och framför allt har alla mina rötter här, så finns det en oändlig längtan bort från alla människor, alla ljud, allt buller, hetsen, misären. Slippa paniken så fort man ska någonstans, slippa tränga sig fram bland människorna.

Då och då får jag nog. Då bara står jag där, mitt på perrongen eller gågatan eller i affären. Bara är fullkomligt ivägen. Struntar i arga tanter och stressade pappor.
Bara försöker att inte bry mig.

Har sovit hos mitt hjärtegull två av tre nätter. Kan inte beskriva känslan när jag får hålla om henne och somna i hennes famn. Det är... Otroligt. Att jag får vara med henne. Att hon vill ha mig.

Jag älskar L.

Och så var det hela beslutsångestkalaset också, tillbaks till Öland eller inte? Åker jag inte dit nu, så kommer jag inte ha tid att åka dit förrän i påsk. Det är lång tid. Men L är här. Jag vill vara med henne, mest av allt. Ändå saknar jag hestet, människorna, småttingarna. Lugnet.

Vi får se. En sak i taget.

Åh, visst ja. Nu är jag hästägare, fo real.


Dessutom har jag köpt lite kläder. Bland annat en väldigt söt klänning. Man önskar att innehållet var lika snyggt.


Nåväl. En dag kanske. Nu ska jag in till stan och följa med L hem, sen hämtar mamma mig (älskade, rara mamma). Vi ska ha myskväll och gå igenom gamla foton, eftersom jag är sjuk och dessutom hittade mina och mina två börders gamla papper från förlossningen osv., på hur lång man var, vilket klockslag man föddes osv. I min ensamhet satt jag och grät vid köskbordet när jag läste dessa lappar. Ingenting berör mig så mycket som gamla saker, minnen och papper, som visar att man faktiskt existerar. Att man är på riktigt. Och när mamma har skrivit för hand vilken månad jag lyfte huvudet eller sa mitt första ord, då kan till och med jag bli gråtfärdig.

what did you do out there, what did you decide?

Imorgon är jag hästägare. Till en häst som dricker apselsinfestis ur flaska och liknar en älg.

Jag vet, jag borde skriva något vettig och intressant. En smärre summering av mina underbara veckor här på Öland skulle vara på sin plats, men jag kan inte. Vill inte tänka på att det är slut nu.

Imorgon får jag träffa L. Ni anar inte hur mycket jag har saknar henne.

A, C, L, C, M, S m.fl: Jag kommer sakna er. Alldeles för mycket. Hoppas ni vet det.

Why must it always be two ways of doing things?

för vad vore jag

Jag har absolut inget att säga er.
Faktiskt.
Inte just nu.

hon har sår i kaaaaarlederna

Vad är det jag håller på med?

Förvisso är jag svartsjuk, rädd och utan tillit till den mänskliga acceptansen, men varför ska jag alltid stöta bort de jag älskar? Varför är jag så rädd för att blir lämnad, att jag måste mota iväg de som påstår att de aldrig kommer göra det? Ibland, eller väldigt ofta, förundras jag över min icke-existerande visdom vad gäller relationer. Hur länge står en människa ut med någon, som i första telefonsamtalet knappt säger något och mumlar surt för att sedan, i nästa samtal en timma senare, vara lika glad och kärleksfull som förut?

Note to self:
Sluta hoppa över pillrena.

I blame my stupid left side

Dimman liger låg och skymmer min sikt, jag lovar. Ingenting syns, känns eller orkas med. Gröten innanför pannbenet hindrar mig från att både jobba och rida. Kul. Bra gjort Cajsa.

Ryck upp dig.

brev till mamma

Lilla mamma, är du ledsen igen?
Jag kan se det i dina rörelser, din hållning och valet av kläder.
Jag kan se det i dina rutiner och ditt matta leende.
Jag kan höra det i ditt tonfall.

Lilla mamma, varför gråter du igen?
Är det för jobbet, pappa eller Mattias?
Är det för ansvaret, ditt älskade ansvar?
Eller är det för mig?

Mamma, gråt inte.

Jag ska ge dig alla vårens första knoppar,
för att bota din oro.
Och jag ska ge dig himlens alla stjärnor,
för att lysa upp ditt mörker.
Jag ska sjunga dig alla vackra sånger,
för dem är du värd.

Lilla mamma, vet du att jag älskar dig?

I kept my fingers crossed

05:36
Jag älskar lite för tidiga mornar i stallet. Att jobba med kroppen innan solen riktigt har gått upp, när det fortfarande är alldeles tyst utanför. Bara lite tuggande och smaskande från boxarna. Inget mer. Att inte behöva prata med någon, vara trevlig eller passa barn. Bara sopa, mocka, fylla vattenhinkar, väga upp hö och sen smyga in i huset igen. Dricka iskall oboy. Vänta på att få gå ut igen.

Det är bättre än alla jävla beteendeterapier och mirakelpiller i världen.

L,
du är botet mot allt ont

brev till den ensamma

Gräset är fortfarande fuktigt efter nattens ösregn. Hon ligger med uppdragna ben i den provisoriskt inhängande beteshagen, lyssnar intensivt på de fyrbenta varelsernas tuggande och kisar mot himlen. Trots de grå molnen är det för ljust för hennes ögon att titta direkt på det stora taket, för solen lurar bakom molnmuren och får henne att krypa ihop likt en skrämd igelkott. Ljuset har alltid skrämt henne, när hon inte varit lycklig. Då har det värmt henne. Nu gör det bara ont.


- Vet du vad? Det är inte riktigt rättvist, det här. Livet, alltså.
Den fyrbenta springaren, hennes hjälte och skyddsling, frustar till svar. Öronen rör sig åt olika riktningar, snappar upp de ljud som bildas på den ganska öde gården en bit bort. Kanske håller springaren med, kanske är livet orättvist även för en häst. Hon har svårt att tro det, eftersom hästar inte vet bättre än det de är vana vid och just den här hästen har det faktiskt riktigt bra. Eller? Är hon tillräckligt duktig och tar hand om sin häst tillräckligt bra? Ingenting var någonsin tillräckligt bra annars. Ändå vet hon vilken bild alla har av henne; den duktiga, skötsamma, ordentliga, mogna, socialt kompetenta, uttrycksfulla. Den glada, med leendet på läpparna.


Medan molnen seglar tyst över henne inväntar hon en känsla. Någonting, vad som helst, som hon i vanliga fall brukar uppleva. Ångest, eufori, självhat, lycka, vad som helst. Men ingenting känns. Så har det varit sedan hon fick lyckopillren, mirakelmedicinen, som skulle göra henne frisk och hjälpa henne bort från självskador, panikångest och kräkningar. Och visst har allt det där minskat, visst har hon inte hetsätit eller slagit huvudet i väggen på flera veckor, men inte på grund av att hon är lycklig. Nu känner hon inget alls istället. Pillret vecklar ut sig inuti henne, breder ut sina falska vingar och hindrar alla känslor från att nå hennes nervsystem; som ett lock täpper det till hennes hjärta och kvar blir en kropp utan emotionellt instabil personlighetsstörning, men också utan känslor.


Det var därför hon hoppade över pillret en dag. Hon längtade så innerligt efter att få känna en äkta känsla igen, inte en falsk pillerstabilitet. Den natten somnade hon av ren utmattning, kallsvettig efter att ha blivit uppäten inifrån av den så efterlängtade ångesten. Hur kunde hon göra så, hade hon skrikit tyst för sig själv. Hur kunde hon längta efter något, som vanliga människor ville bli av med? Var hon en sådan uppmärksamhetshora, att hon längtade efter att må dåligt?
Nej. Hon längtade efter att känna. På riktig.


Dagen därpå hade hon återigen duktigt ätit sina mediciner och återgått till den stabila, glada. För vad skulle folk ha sagt, om de fick reda på att hon inte åt pillrena, som hon skulle? Att hon inte gjorde som hon blivit tillsagd? Att hon sa emot. Vad skulle läkaren på BUP tro om henne, när han insåg att hon inte var den skötsamma, lite ledsna flickan, som det nästan var lite synd om? Visst skulle han slänga ut henne och säga att ”här hör inga uppmärksamhetshoror hemma”?


En grön, genomskinlig sörja rinner ner för hennes hand, som ligger placerad på den kurrande ballongmagen. Hennes fyrbenta vän hänger med mulen över henne och dregel från allt ivrigt tuggande sipprar ut ur ena mungipan.
- Hur gör du för att leva efter dina instinkter? Får du aldrig ont i hjärtat?
Hästen ruskar på huvudet, frustar igen och återgår sedan till sin grästuva, oberörd av hennes undran.
- För du har ju en själ. Den syns i dina ögon.
Hon sätter sig upp och smeker sin vän över bogen, drar fingrarna genom den mjuka pälsen. Vännen vilar sitt huvud mot hennes axel, bufflar lite på henne och tar en tugga av hennes t-shirt.
- Fast kanske är det bara jag som ser den. Du kanske inte ens är medveten om den. Grattis, i så fall.
Det har bildats en gräsfläck på hennes rutiga ridbyxor, som helt och hållet förstör systematiken i det bruna mönstret. Ännu en gång sticker det i ögonen och hon lämnar den fyrbenta bakom sig för att tvätta bort det, som förstör ordningen i hennes nu så stabila vardag. En gräsfläck.


vad du är söt, min kära lilla ponny


RSS 2.0