instabilt

Säg mig, hur gör du för att överleva?

Pannkaksfrukost i sängen, svullen mage, blommig klänning. Ovisshet om framtiden, oron växer, magen, benen, hjärtat, måste läsa en bok. DBT i röda skal, minnen sköljer över, tårfyllda ögonlock, vankar av och an
undrar
varför är jag inte som de andra?

why don't we get waisted

En del undrar varför jag aldrig blir arg, på riktigt. Varför jag aldrig skriker på folk, gormar, slår sönder saker och tar i från tårna. Ett enkelt svar vore att jag inte vill, men det är inte riktigt sant. Snarare är det så, att allt det där skrikandet har varit tabu. Att jag skulle blir sådär arg på någon finns ju inte.

Självklart bidrar det där till en del mindre roliga stunder med mig själv och min egna, inbäddade, väl dolda ilska, som jag inte får visa.

Men om jag vill bli arg på någon?
Jag kanske vill skrika på någon.
Jut nu.
Kanske.

Det kanske till och med är en vän.
Det är INTE okej, Cajsa.

Sen insåg jag att jag inte längre har några vänner i Stockholm. Jag har förstört alla kontakter jag hade och nu har jag ingen att skrika på.
Alla är borta.

Sen, när jag tänkte lite till, kom jag på att det finns en vän jag fortfarande håller av. Frågan är huruvida hon fortfarande håller av mig. Det är nog hon jag vill skrika på. För visst är det praktiskt att ha ett C, som alltid försöker göra det bra, att vara snäll och hjälpta till och finnas - som man kan använda lite när det behövs?

Och visst är man gärna den där. Som alltif finns. För man är så rädd att tappa greppet om den man håller av.

SVAMMEL.

joy to the world?

När man inte bloggar på ett tag (läs: en vecka) så får man gärna en hel hög med oskrivna blogginlägg i huvudet, som samlas likt dokument på ett redan överfyllt skrivbord. Att det sedan är en pers att försöka välja vad man ska skriva om (och komma ihåg det man tänkt skriva) är smällar man får ta. Gud straffar sig själv.

Inte helt osökt har jag tänkt allt som oftast på hela konceptet med jul och julfirande. Det är meningen att det ska vara en fröjdefull högtid, en lyckligtid för alla människor och vi ska vara sådär mysigt omtänksamma. Och det är väl bra, om man tänker sin närmsta krets av bekanta, men i mer storskaliga tankegångar involveras plötsligt människor man egentligen inte tänker på - hemlösa, de som faktiskt inte har råd med jul m.fl. Vi tar det så förgivet att alla har det så jävla bra på julen, att vi helt glömmer bort de som inte har det. Det här slog mig när jag var ganska liten och jag har funderat i flera år på att vara volontär hos stadsmissionen eller röda korset under julafton; servera mat åt hemlösa, som inte har någonstans att ta vägen, någon familj eller några vänner att vara med under denna fröjdefulla högtid.

Dessutom, för att vara en riktigt glädjeförstörare, så är julen en av de helger som verkligen boostar klimatförändringarn och polarisarnas smältning. Mums, eller hur? Men serious, hur många tänker på att den där slipsen till pappa har gjorts av slavplockad bomull, syts av barnarbetare och fraktats jorden runt? Inte många. Och jag tror inte att så många kommer ändra sina ingrodda traditioner för jordens överlevnad. Tyvärr. Jag gör inte heller det, även om jag varje år tänker att i år ska jag minsann julhandla miljövänligt! Eller i alla fall handla från röda korset, unicef och liknande? Fast ptja, mamma ville ju så gärna ha den där filmen och örhängena och vantarna... Och så är man tillbaka på samma spår, igen.

Trots all misär så tror jag på att julen faktiskt är en god högtid. Om det är någon gång som hemlösa uppmärksammas, så är det väl nu? Och är det någon gång då miljöfrågorna tas upp, så är det väl nu? Dessutom, så är det faktiskt nu vi tar hand om varandra. Vi är lite extra snälla, samlar guldstjärnor i kanterna och kramas lite extra. Det är inte så illa.


hem

Hela Dille är besudlat av Mamma Miasånger och ingenting är värre än att komma upp till frukosten och mötas av "I CAN STILL RECALL, OUR LAST SUMMER". Oh, det ger mig huvudvärk. Men i övermorgon börjar jag min resa neråt landet och på torsdag är jag hos L igen, så vem är jag att klaga.

Har en historieredovisning idag, som jag skulle göra med M, men hon är sjuk så jag lär få stå där framför klassen ensam. SOM OM jag skulle göra det frivilligt utan att bli tvingad och fatsknuten med rep och kedjor. Funderar på att strunta i den lektionen och låta läraren leva i ovisshet. Fast så får man inte göra.

att komma upp ur sängen (soffan)

Igår bökade jag och x antal till dillebarn ner oss i soffan framför idolfinalen och diverse filmer, för att sova över och vakna fem i sju till luciasånger från Malmö. Det var väldigt mysigt, det är sällan vi gör något tillsammans faktiskt. Att jag sen låg kvar i soffan til halv ett är väl inget vidare belägg för min vilja att vara pigg och fräsch, men jag tog mig faktiskt i kragen och red ut en sväng med C i eftermiddagssolen. S fotade och det var snällt, synd bara att jag är så icke-fotogenisk som det bara går. Tvärt emot min häst, alltså.

Jag har tänkt lite, på midvintermisären och alla svart hål man bär runt på. Borde inte bästa sättet att dämpa dem vara genom utfrysning? Att göra sådant man bli glad av, så att misären och hålen inte får vara med? Man kan tycka det. Fast när man ligger under ett täcke i sin fantomengrotta, skyddad från allt ont och inbäddad i sömnens vakuumbubbla, då är det inte bara att sätta sig upp och gå iväg. Alla borde få ha en kärlek, som ligger bredvid och får en att orka möta nya dagar, det borde vara en rättighet.

Fem dagar kvar innan hemfärden börjar. Längtar efter mitt L, vill ha henne hos mig hela tiden helst. Nu väntar 3 veckor av sovande, mysande, promenerande och filmtittande. Inte mig emot.

Alla foton är tagna av Sara Kangeby Boström!
down

 

the drops of rain they fall all over
this awkward silence makes me crazy
the glow inside burns light upon her
I'll try to kiss you if you let me
(this can't be the end)

tidal waves they rip right through me
tears from eyes worn cold and sad
pick me up now, I need you so bad

keep me safe inside your arms like towers

Dagar har gått från att vara smidiga, förbigående saker till att bli spikmattor man fastnar på och inte kan ta sig ifrån. Jag gillar det inte.

breathe me

ibland skulle det räcka med en kommentar
ett litet ord
en påminnelse om att jag existerar

Vad är rätt beslut, i tid då inga beslut är rätt? Kanske ska man inte ta beslut alls då, utan låta någon annan göra det åt en, som för att slippa känna sig misslyckad när det sedan ändå blir fel. Jag vet inte. Så fick det i alla fall bli, för jag kunde verkligen inte. Jag hade ingen makt att avgöra vad som skulle göra framtiden till det bättre, så jag la all min tilltro i att någon annan hade det. Hur det blir, om det blir rätt eller fel, det vet ingen. Men den som lever får se.


L var här i helgen, tillsammans med mamma och pappa. Det har varit en av de bästa helgerna på länge, en trygghet kunde inte komma mer lägligt. Men, som alltid, finns det hakar och haken nu var själfallet m. Som alla andra gånger jag är hemma eller är med L. Alltid en massa m. Jag slits i stycken varje gång, jag tror inte ni förstår, för hur mycket jag än vill göra det så bra som möjligt, så blir det på något sätt inte bra. Jag har inte på något sätt en hälsosam relation till mat, gränsen mellan kontroll och hets är hårfin och jag kan inte alltid balansera på en sådan tunn lina. Det är paradoxalt, för mitt i all ångest och all självhat, så kan L komma med en viskning, en beröring, och totalt sudda bort allt ont. Och jag vill tycka att det är bra, på ett sätt gör jag ju det, men med all ångest och all själhat... Försvinner min kontroll. Och ingenting gör mig så fruktansvärt rädd.


Nu låter det som att jag inte vill vara med L, men så är det inte. Jag älskar henne mer än allting annat och jag försöker hålla mig på min lina av kontroll för att inte åstadkomma situationer då jag gör henne illa. Jag är bara för tung för att ålla balansen ännu. Om ett tag, kanske det går bättre.


Något som helt försvunnit från mitt medvetande är systematiken och planeringen. Jag har inte gjort en enda läxa på säkert fyra dagar. Det är hög tid för förändring.


Jag önskar jag kunde be om erat stöd i min balansgång, men jag är rädd att ni alla ser på det på ett annat sätt än vad jag gör. Ni kanske till och med vill få mig att hoppa av linan.


detmörknartidigtnu

vi griper tag och
andas in
hastigt
som för att inte missa din
knytnäve
rätt in i våra magar
bara för att vi inte
kunde
för att vi misslyckades

min kropp krampar
runt mig yr rakbladsvassa
anklagelser
biter
de når mig hur lätt
som helts och jag kan
inte komma undan dem
kan inte undgå
inte slippa

hur mycket luft jag än
tar i mina lungor
skriker ut
som för att finna ett
eko
att dela mitt innersta
med så kommer
det aldig något tillbaks
aldrig

det är inga ben
och snart är min tidsram
slut, min målgång
ska snart vara fullgjord
men ingenting
lyder mig och jag
kan inte styra min hunger,
min rädlsa för min
egna kropp

den tar över
hela mig
jag krampar
gråter, skriker
men vem
ska lyssna
vem vill
dela mitt
mål

-8
tills nyårsafton

jag hatar dig

RSS 2.0